Verslag BBQ 2014

Enige tijd geleden was ik weer eens inkopen aan het doen in m'n favoriete warenhuis. Bij gebrek aan sponsoring weiger ik echter hun naam te vermelden. Mochten locale ambitieuze zelfstandigen zich echter geroepen voelen hun omzet gevoelig te doen stijgen door naamsvermelding in ons veelgelezen clubblad, aarzel dan niet om de uitstekende voorwaarden te vernemen bij ons clubbestuur, dit even ter zijde... Al wandelend dus door de rekken met allerlei producten, kwam ik daar m'n oude vriend Jeroen Meus tegen. Jawel, beste lezer, de wereld van de BV's is inderdaad erg klein in België, zowat iedereen kent daar iedereen. Hartelijk vielen we elkaar dus in de armen, een echt weerzien van vrienden die elkaar veel te lang niet hadden gezien, buiten een aantal vluchtige Facebook-meetingen natuurlijk. 


Pratend over van alles en nog wat, de traditionele koetjes en kalfjes, u kent het wel, stelde ik m'n vriend de vraag waar ik al zolang mee rondliep. “Zeg Jeroen”, zei ik dus, “al die fraaie gerechten, dat snap ik nog wel, die vleesbereidingen, groenteschotels en dergelijke, dat kan ik nog volgen, maar die BBQ-tips, waar hààl je het in hemelsnaam, zo geweldig, hoe doe je het toch keer op keer weer?”


Pratend over van alles en nog wat, de traditionele koetjes en kalfjes, u kent het wel, stelde ik m'n vriend de vraag waar ik al zolang mee rondliep. “Zeg Jeroen”, zei ik dus, “al die fraaie gerechten, dat snap ik nog wel, die vleesbereidingen, groenteschotels en dergelijke, dat kan ik nog volgen, maar die BBQ-tips, waar hààl je het in hemelsnaam, zo geweldig, hoe doe je het toch keer op keer weer?”


Samenzweerderig kwam Jeroen dichter, en rondkijkend om zeker te zijn dat niemand kon horen wat hij ging zeggen, fluisterde hij in m'n oor: “Yves, die BBQ-gerechten en tips haal ik gewoon elk jaar weer opnieuw, bij een surfclub uit het Limburgse. U begrijpt wel, beste lezer, dat ik bijna steil achteroverviel van verbazing bij het vernemen van dit geheim van onze grote Belgisch Paul Bocuse... “En”, ging Jeroen verder: “mocht je willen, Yves, ga anders nu zondag eens mee, toevallig is het deze zondag weer hun jaarlijkse afsluitwedstrijd met BBQ, kan ik m'n kennis weer wat op punt stellen. Ik ga wel vermomd als surfer, zodat niemand me herkend, dat zul je wel begrijpen”. 


Blij en vereerd met deze onverwachte uitnodiging stond ik dus die bewuste zondagmiddag zoals afgesproken mooi uitgedost op het adres dat Jeroen me had gegeven, want voor mij zou een nieuwe wereld opengaan had hij mij verzekerd. En waarlijk, beste lezer, Jeroen had niet overdreven. Aangekomen aan de parking wapperden vrolijke, gekleurde vlaggen mij uitnodigend tegemoet. Eens ik iets verder de bocht omkwam richting clubhuis, werd het zelfs nog straffer, onwillekeurig flitste zelfs even de oude reclame van de cocos-snack Bounty door m'n hoofd: Sirocco, een stukje paradijs op aarde: een mooi onderhouden groen grasveld, kleurige zeilen die zachtjes lagen te wiegen in de zon langs de kant van het kabbelende water, en vooral, om het beeld compleet te maken, beste lezer, een aantal atletisch gevormde surfers die trots pronkend met hun welgevormd lijf de zo roemruchte Griekse helden reduceerden tot een zootje tweederangs-acteurs. Wat verder stond iemand in het licht van de tanende zon gepassioneerd te bakken, aperitief vloeide ondertussen rijkelijk, terwijl alzo de verhalen over Beauforts, jumps, gijpen en dergelijke steeds straffer en straffer werden...


Toen ik iets later de hal van de club binnenstapte begreep ik ineens volledig waarom m'n vriend Jeroen hier telkenmale weer inspiratie kwam opdoen. M'n oog viel direct op langgerekte gevarieerde tafels met allerlei uitgekiende groenten in diverse kleuren en presentaties. Heerlijke sauzen en bijhorende gerechten lagen uitnodigend te wachten op de gelukkigen die aanwezig mochten zijn op dit festijn. Ondertussen speelde passende muziek op de achtergrond, zodat het geheel een bijna perfecte mix werd van geuren, kleuren en geluiden. De economisch geprijsde drankjes deden verder hun werk, zodat het feest verder evolueerde tot in de vroege uurtjes. Naar verluid zijn enkele leden onder invloed in de richting van de plas in het water gesukkeld. Voorlopig zijn we hun spoor bijster, en hopen van ganser harte dat de plaatselijke reddingsteams ons ledenaantal op peil kunnen houden met doelgericht reddingswerk.


Oh ja, dit vergat ik eerlijkheidshalve nog even te vermelden. Jeroen was dusdanig goed vermomd, dat zelfs ik hem niet heb herkend!


Yves