Surfweekend Grevelingen

Eindelijk was het weer zover, het langverwachte Sirocco weekend op 27, 28 en 29 augustus in Brouwersdam. Vorig jaar had de zonnegod ons uitermate verwend, de windgoden waren echter weinig of niet van de partij geweest. Hopelijk waren beiden dit jaar wél present... Traditioneel druppelden de surfliefhebbers en hun supporters in de loop van de vrijdag stelselmatig binnen, sommigen om gewoon wat gezellig te kletsen en van het gezelschap te genieten, anderen om al direct hun kunsten te kunnen laten bewonderen op het water. Een paar feiten staan alvast als een paal boven het water: het enthousiasme is duidelijk aanwezig én de weersvoorspellingen zien er uitermate gunstig uit...

Klik op de foto om meer te bekijken...
Klik op de foto om meer te bekijken...

Iets later krijgen we allen onze kamers toegewezen, geen 5 sterren maar wel netjes verzorgd met een eigen proper sanitair. Nadat we allemaal min of meer gesetteld en klaar zijn, schuiven we gezellig aan voor een heerlijke spaghetti-festijn. En het mag gezegd worden, onze Nederlands kok-collega's hebben blijkbaar bijgeleerd, de kwaliteit van de spaghetti ligt een pak hoger dan het jaar voordien. Nadien wordt er nog wat gezellig gekeuveld in het zaaltje dat we toegewezen hebben gekregen. Tussen pot en pint komen oude surfverhalen boven, en ondertussen worden Windguru en Windfinder druk onderzocht.

 

Zaterdag ziet er uitermate positief uit, de zon straalt heerlijk, en de wind dient zich in stijgende sterkte aan. Vol enthousiasme tuigen de meesten hun materiaal op om de Hollandse golven te trotseren. Na een tijdje zien we dan ook een kleurrijk tafereel op het water van diverse types zeilen en planken, het modernste materiaal afgewisseld met de nodige old-school nostalgie. Enkelen wagen zich zelfs aan het suppen naar het "Robbeneiland", even vergetend dat suppen tégen wind én golven echt geen pretje is. In de namiddag neemt de wind stelselmatig verder toe in kracht, zodat voor sommigen hun pijp ook voortijdig uit is. Zoals naar gewoonte sluiten we de zaterdag af met een mosselen-à-volonté maaltijd en borrel-tijd in ons lokaaltje...

 

Zondag is traditioneel de laatste dag, na het ontbijt worden de kamers op orde gelegd, en trekken we weer naar ons plekje aan het water. Met de sterker wordende wind in gedachten worden de zeilen stelselmatig kleiner, sommigen beginnen de vermoeidheid van de derde dag al te voelen. Terwijl anderen toch nog hun tweede, derde én vierde adem vinden, keren sommigen al stilaan huiswaarts. In de namiddag komen zelfs nog een aantal oude Sirocco bekenden ons vervoegen om nog te genieten van de wind die ondertussen bijna tot 8 bft aantrekt.  Op dat moment zijn er alleen nog enkelen op het water, sommigen omdat ze het technisch kunnen, anderen omdat er gewoon een "stevige hoek" af is.

 

Kort samengevat is het een reuze driedaagse geweest, of zoals een échte Hollander het zou zeggen: " 't was toppie!!!!"